Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Мая Димитрова Мая
Мая Печат Е-мейл
Автор Десислава Хурмузова   
23 ноември 2010
ПРИКЛЮЧИЛА КАМПАНИЯ
Мая Димитрова е на 4 години, от София. Момиченцето е с диагноза „Двустранна невросензорна загуба на слуха”, без никакъв остатъчен слух (епикриза), причините за която не са известни.
Единственият шанс детето да чува, съответно и да се научи да говори, е кохлеарна имплантация. Когато навършва 2 годинки, Майчето е подложена на операция за поставяне на имплант на лявото ушенце. 35 дни след операцията лекарите включват речевия процесор. Следващите 3 месеца минават във фини настройки на апаратчето, докато идва момента Мая да реагира за първи път на звук.

С този успех борбата за слуха на Мая едва започва. Тя трябва да се научи да разпознава отделните звуци, да започне да изговаря срички, после и цели думи. Не й е лесно, нито пък на родителите й. Една година след операцията, упоритата слухово-речева рехабилитация и още настройки, детето все още не говори и всички продължават да се съмняват доколко изобщо чува реч.

Родителите й решават да направят консултация в чужбина. С помощта на фонда на ПроКредит Банк „Протегни ръкана 11 август миналата година успяват да направят консултация в болница Inselspital в Берн, при проф. Висчер, където последват още две настройки на речевия процесор.
Професорът е учуден защо детето е едностранно оперирано. Обяснява, че двустранна имплантация е необходима за правилната ориентация за посоката, от която идва шума, за равномерното натоварване на мозъка и за по-доброто разбиране на речта.
Съветва ги да не губят време – колкото по-бързо се направи операция и на другото ухо, толкова по-бързо детето ще проговори и ще се интегрира.

През септември 2009 год. Мая тръгва на детска градина. С помощта на рехабилитаторите и учителките, тя се справя прекрасно. Участва във всички занимания и има желание да говори, но продължава да й е много трудно.

Преди 3 месеца апаратчето е настроено за пореден път, като реакцията на слуховия нерв достига до границата на допустимите стойности, но това не подобрява положението, дори напротив – Мая започва да чува още по-неясно и с пропуски. Подобна реакция на нерва е сравнително рядка, но се случва. Повече нищо не може да се коригира. Променят настройките, има го чуването, но не се знае дали в даден момент няма да достигне отново границата...

Единствената възможност е операция и на дясното ушенце (становище). Двете уши са напълно различни и ако едното дава такава реакция, другото може да е по-добре. Ако с едното чува лошо, с другото може да чува много добре.

Кохлеарно-имплантната система е за цял живот и се състои от вътрешна част, поставена в главичката, и външна – т.нар. речеви процесор.
Здравната каса заплаща за кохлеарния имплант 33600 лв., но с по-стария речеви процесор, който е и по-евтин.
Вече от година има нов модел речев процесор, с много по-добри характеристики. С него много по-ясно се чува в шумна среда, много по-малък и удобен като размер е, но за да бъде включена Мая с него, се налага родителите да доплатят 9 100 лв.

Нямаме много време, защото Мая скоро ще стане на 5 годинки и започва да изостава единствено в говорното си развитие. А за да навакса по-бързо пропуснатото, е необходимо да чува всичко по възможно най-добрия начин, да чува с двете уши.
За съжаление сумата, която трябва да съберем, е непосилна за нас, затова решихме да се обърнем към всички съпричастни с нашия случай хора и да помолим за помощ. Операцията ще бъде направена началото на месец декември, все още уточняваме точната дата, стига малката да е напълно здрава. А сумата, която ни е необходима за доплащане на речевия процесор, трябва да съберем най-късно до Коледа...

Всички деца чакат с нетърпение Дядо Коледа с големите подаръци, чака го и нашето дете. Вече си избира играчка, пита кога ще дойде… Чака го и мама. За мен, за нас, най-големият подарък за Коледа ще бъде Мая да чува и с двете ушенца. Вярвам, че с помощта на всички ви можем да успеем. Благодарим Ви!

Обявяваме кампания за набиране на 9 100 лв. за речеви процесор на Мая Димитрова!

Дарителска банкова сметка:
Мая Христова Димитрова
ПроКредит Банк (България) АД

BG32PRCB92301029910219 – в лева
BG79PRCB92301429910213 – в евро

SWIFT BIC: PRCBBGSF

Телефони за контакт с майката на Мая: 0898 562 141 и 0878 879 357 - Силвия Димитрова  

Обсъди във форума. (6 мнения)
 
< Предишна

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.