Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Ани Методиева Ани
Ани Печат Е-мейл
Автор Екип на сайта   
05 декември 2012

ПРИКЛЮЧИЛА КАМПАНИЯ

Ани Методиева е на 9 год. от София.
Когато е на около 2 годинки, става ясно, че момиченцето има проблем със слуха. Следват консултации и изследвания в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”, които потвърждават диагнозата - сурдитас (глухонемота).
Първоначално лекарите правят опит да коригират слуха със слухови апаратчета на двете уши, но с тях не е постигнат никакъв ефект, защото това са помощни устройства, работещи на принципа на усилване на звука, а при хора с дълбока слухова загуба обработването на звукова информация е възпрепятствано, тъй като са увредени нишковидните клетки, превръщащи звуковите вибрации в нервни импулси.

Затова, година и половина по-късно, Ани е оперирана и й е поставен кохлеарен имплант. Започват настройки на речевия процесор (външната част на импланта) и интензивна слухово-речева рехабилитация. С детето работят сурдопедагози и аудиолози, а когато започва да произнася отделни думи, се включва и логопед.
Въпреки усилията на специалистите, родителите и на самата Ани, рехабилитацията не дава очакваните резултати. Детето се затруднява в разбирането на прости изречения, не успява да съгласува и членува правилно думите, трудно запаметява.
По тези причини постъпването на Ани в първи клас е отложено с една година. Сега вече е ученичка, но продължава да среща сериозни проблеми в общуването.
Отчитайки тези факти, специалистите от ВМА тази година стигат до заключението, че се налага поставянето на кохлеарен имплант и на дясното ухо. Съветът е този път устройството да е с речеви процесор от ново поколение, а не със заплащания от НЗОК. Причини: с по-съвременния процесор пациентите показват категорично по-високи резултати, по-добро разбиране на говор в тиха и шумна среда, както и по-добра локализация на източниците на звук, което води до по-сигурна пространствена ориентация.

НЗОК заплаща кохлеарните импланти, но със стари, вече излизащи от употреба процесори. За да получи детето им новия процесор, и съответно да развие максимално говора си, родителите трябва да доплатят 9 100 лв. – сума, която им е невъзможно да осигурят без помощта ви:
В днешно време на никого не му стигат парите, но когато се съберем много хора, се успява. Моля ви, много ви моля, помогнете ни!

Нека направим коледен подарък на една малка принцеса.

Обявяваме кампания за набиране на 9 100 лв. за речеви процесор за Ани Методиева!

Дарителска сметка:

Ани Ванева Методиева
Първа Инвестиционна Банка

IBAN: BG07FINV91501315720319
BIC: FINVBGSF

Телефон за връзка с майката на Ани: 0885 26 73 09 - Ваня Димитрова

 Обсъди във форума. (0 мнения)

 
< Предишна

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.