Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Други новини Осем причини. Макар че всъщност са много повече.
Осем причини. Макар че всъщност са много повече. Печат Е-мейл
Автор Екип на сайта   
15 март 2014
Приятели,
Това, на което сме свидетели да се случва в последните месеци във фонда за лечение на деца, е напълно недопустимо. Въпреки нашите сигнали за нередности и въпреки че тези сигнали бяха потвърдени от проверката, назначена от Министерство на здравеопазването, не само нищо не се променя, но ситуацията започва да излиза от рамките на здравомислието.

Очевидно е, че настоящият директор на ЦФЛД е неспособен да се справи с наистина нелеката задача да ръководи такава важна и чувствителна за всички нас институция. Вместо бързи действия и решения, вече 2 месеца слушаме объркани оправдания и емоционални обвинения.

В опитите си да се защити, директорът на ЦФЛД д-р Ива Станкова постоянно отправя неясни обвинения към представителите в Обществения съвет на „Спаси, дари на...” и Български дарителски форум. Нещо повече – д-р Станкова си позволи да намеква, че представителите на двете организации действат под политическа диктовка.

От встъпването си в длъжност настоящият директор на ЦФЛД показва явно неразбиране на функцията на Обществения съвет, затова се налага да му напомним, че членовете на съвета присъстват в този орган в качеството си на представители на организации и институции, имащи отношение към закрилата, лечението, подпомагането на деца и дарителството. Обществото им е гласувало доверие да наблюдават, консултират и контролират работата на фонда и очаква от тях незабавна реакция, когато регистрират проблеми.
 

Представителите на „Спаси, дари на...” и БДФ изпълняват именно това свое задължение и ще продължат да го изпълняват, без значение колко неприятно е това за някого.  

Категорично възразяваме срещу намеците на д-р Станкова, че критиките ни към дейността й като директор на ЦФЛД са с политически нюанс. Освен че демонстрират безсилието й, приемаме тези внушения като тежка обида към болните деца.

Болните деца нямат цвят и политическите „козове” нямат никакво място в битката за живота им.

По време на три правителства проявяваме остра критичност и безкомпромисност във всеки момент, когато работата на фонда е била нарушена по една или друга причина: 2013 год., 2012 год., 2011 год., 2010 год., 2009 год., 2008 год., 2007 год.

НИКОЙ досега през изминалите почти 8 години не си и помисли да омърси каузата на болните деца, намесвайки политика в принципните ни спорове с управляващите. Ива Станкова е единствената и ще остане в историята на фонда и с тази недостойна постъпка.

Ето причините да стоим твърдо зад искането си настоящият директор на ЦФЛД да бъде сменен. Те не касаят личността на д-р Станкова, а единствено неспособността й да се справи със задълженията си като директор.

1. Не е вярно, че фондът е изпратил 3 пъти повече деца през 2013, сравнено с 2012 год. През 2012 год. фондът е подпомогнал 715 деца, спрямо 1220 деца за 2013 год. (по данни на директора, официален отчет все още не е публикуван). Увеличението е с около 70%, като голяма част от децата са подпомогнати през 9-те месеца от управлението на предишния директор.
Трябва да се има предвид също така, че заявленията растат лавинообразно заради увеличаването на децата, които кандидатстват за заплащане на медицински изделия за лечение в България. Проблем, за решаването на който настояваме от близо 2 години.

2. Работата на фонда с формуляр S2, вследствие на което бяха спестени милиони от бюджета на институцията, е резултат от тригодишните усилия на предишното ръководство. Тези усилия в момента се компрометират поради липса на комуникация и некоректност при изплащане на задълженията. Това е причината за все по-трудното получаване на оферти от чуждестранни болници.

3. След назначаването на д-р Станкова се наблюдава все по-трудна комуникация и с родителите на болните деца. При положение, че единствената нова фигура е на директора, няма как тези трудности да бъдат обяснени с други фактори, но за да се потуши напрежението, във фонда вече е назначен социален работник. Заплатата на този човек от чий бюджет ще се плаща?

4. Забавянето не е „относително понятие”. То е правно доказуемо и може да се изполва веднага след изтичане на регламентирания в правилника за работа на фонда срок.

5. Забавяне по вина на експертите няма. Отправените към тях обвинения са крайно несправедливи. Както не веднъж сме обяснявали, въведеното от д-р Станкова изпращане последователно на няколко експерти, често без съобразяване с компетенциите им, води до многократно удължаване на 14-дневния срок. Но това не е по вина на експертите, а по решение на директора. Конфликтите, които се получават в резултат на това протакане, вредят на отношенията експерти - фонд и родители - експерти.

6. Ролята на директора не е на човек, от когото нищо не зависи, както министър Андреева наскоро заяви. Напротив. Изцяло от директора зависи досиета на децата да бъдат обработени професионално и представени на Обществения съвет в посочения в правилника срок. Пак от него зависи решенията на съвета да бъдат изпълнени бързо и коректно. Нещо, което в момента рядко се случва.

7. Д-р Станкова прекрати отношения със сътрудниците на фонда в чужбина, в по-голямата си част български студенти, които работеха при многократно по-ниско заплащане от минималните ставки за съответната страна, и които не само превеждаха, но също така подпомагаха процеса на получаване на оферти и връзката с чуждите специалисти.
Сега д-р Станкова с гордост заявява, че ще бъде наета преводаческа агенция в България и твърди, че това ще е по-изгодно за фонда. Как разходите ще бъдат намалени след като пътуването на преводачите от тук ще е свързано с допълнителни разходи за пътни, дневни и квартирни нужди, отделно от заплащането на същинските услуги за превод? Оставяме настрана непознаването на местната обстановка.

8. Д-р Станкова си позволява да използва сайта на ЦФЛД за лични цели, публикувайки свои лирически обръщения. Нещо, което не си е позволявал никой досега в държавата.  Никога досега служител на институция не се е идентифицирал – поне не явно – с нея. Такива действия, освен че са абсолютно недопустими, рушат доверието на родителите в ЦФЛД и водят до рязък отлив на дарители.
Да не забравяме и позорния опит за другарски съд отпреди 2 месеца, когато д-р Станкова подписа от името на Обществения съвет становище и подведе МЗ да го публикува като официално прессъобщение на министерството. Ден по-късно се наложи МЗ да го свали от сайта си.

А през цялото време децата чакат, родителите негодуват, медиите питат, ние търсим решения за излизане от тази нелепа криза...

Приятели,
Благодарим ви, че сте с нас и ни подкрепяте. Жалко е, че се налага постоянно да водим битки за нормалност. Жалко е, че се повтарят едни и същи грешки през годините. Жалко е, че фондът непрекъснато понася сътресения, от които единствени потърпевши са децата.
Само заради тях продължаваме. 

Обсъди във форума. (1 мнения)

 
< Предишна   Следваща >

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.