Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Иван Арнаутски Иван
Иван Печат Е-мейл
Автор Десислава Хурмузова   
14 август 2009
ПРИКЛЮЧИЛА КАМПАНИЯ
Познаваме 16-годишния Иван Арнаутски от Пазарджик от февруари тази година. Тогава майка му се свърза с нашия екип с молба за съвет какво да направи, за да бъде опериран Ванко във Франция.

Момчето заболява шест месеца по-рано от сарком на Юинг на лява илиачна кост. Когато болестта е открита, вече има и разсейка в белия дроб (епикриза), но след провеждането на 6 курса химиотерапия метастазите изчезват, а основната туморна формация намалява размера си (епикриза).
Следващата задължителна стъпка е операция за отстраняване на тумора. От правилното й извършване в огромна степен зависи оздравяването на детето.

Насочихме родителите към Комисия за лечение в чужбина, която разреши момчето да бъде оперирано във Франция.
На 28 април, в клиника "Араго" в Париж, Ванко беше подложен на 10-часова сложна, но успешна операция, при която туморът е изчистен изцяло, а хистологията показва, че е имало само 1% останали живи ракови клетки. Околните кости са незасегнати, контролният скенер установява, че в белия дроб и таза всичко е нормално.

На 15 май Ванко се прибра в България, за да продължи със следоперативната химиотерапия, този път значително по-лека. Провежда я и в момента. Остават му още два блока – на 19 август и на 8 септември.

След приключване на химиотерапията трябва да му бъде приложена лъчетерапия. Това е последната, изключително важна фаза в лечението му.

Френските лекари настояват лъчетерапията да бъде проведена под техен контрол в „Араго”, тъй като в тялото на детето има метал (поставена му е метална конструкция при операцията), който ще привлече част от лъчите. Затова трябва с висока прецизност да се изчисли количеството лъчение. Нещо, което остарялата апаратура в България не позволява според френските специалисти.

Дали ще завърши успешно и този етап от борбата на Ванко с коварния сарком на Юинг, зависи (или по-скоро зависеше) от доц. Веселина Първанова, ръководител на клиниката по лъчелечение в СБАЛО София.
В качеството си на национален консултант тя трябваше да изготви становище, на базата на което КЛЧ да разреши лечението в чужбина.

Становището на доц. Първанова е, че лечението може да се проведе и у нас.
В разговор с близък на семейството е подчертала, че апаратурата в България е на ниво.

Дори да предположим, че френските лъчетерапевти са некоректни или просто не са запознати добре с българската апаратура, пак остава необяснимо противоречието между становището за Иван и думите на същата лекарка в интервюто й за в-к „Сега” :
„...Заради крайно амортизираната апаратура има много голям риск от усложнения. “Болният, веднъж излекуван от рак, ще трябва да живее с други заболявания, които ние сме причинили на съседните органи”, не скри националният консултант.

Именно това е притеснението и на лекарите във Франция.

За нас е необяснимо как веднъж (когато става въпрос да се получат пари) се признава общоизвестен факт, а няколко дни по-късно (когато трябва да се дадат пари) вече ситуацията е съвсем различна?
Как с лека ръка се рискува успешното оздравяване от сарком на Юинг на едно дете?

Едва ли ще дочакаме отговор. А и сега единственото важно е Иван да получи качествена лъчетерапия.

На 14 септември момчето трябва да е в Париж за изследвания и фиксиране на дата за начало на терапията.
Същинското лечение ще започне не по-късно от края на септември.

Необходими са 5 355 евро (оферта).
За път, 20-дневен престой и изследвания са нужни още 8 000 лв.
Общо 18 700 лв.

Една последна стъпка дели Ванко от успешното преодоляване на тежката болест.
Нека я извървим заедно с него!Дарителски банкови сметки:

ПроКредит Банк (България) АД
Иван Илиев Арнаутски

BG96PRCB92301030163110 – лева
BG67PRCB92301430163114 – евро


SWIFT BIC: PRCBBGSF

Обсъди във форума. (4 мнения)

 
< Предишна

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.