Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Антонио Антонов Антонио
Антонио Печат Е-мейл
Автор Десислава Хурмузова   
13 юни 2010
СПРЯНА КАМПАНИЯ!
10-годишният Антонио Антонов от с. Горна Митрополия страда от детска церебрална парализа. От третата си годинка Антонио редовно провежда рехабилитации в санаториума в Момин проход (епикриза стр. 1 и стр. 2), но това се оказва недостатъчно, затова му е предписано лекарството Енцефабол, в началото в комбинация с Имуновенин, а след известно време самостоятелно.
От момента, в който започва да приема Енцефабол, родителите виждат рязко подобрение в моториката и речта на Антонио.
Детето тръгва на училище.

Проблемът е, че лекарството струва 16 000 лв. на година и не е включено в списъка с медикаменти, които НЗОК заплаща (служебна бележка).

По тази причина, още в началото на 2009 год. бащата на Антонио подава молба в Министерство на здравеопазването за финансиране на лечението от Център „Фонд за лечение на деца”. Така и не получава писмен отговор, затова през януари 2010 год. завежда нова молба.
Единственият документ, който получава, е копие на писмо от Комисия за лечение в чужбина до председателя на профилна комисия по неврология д-р Ирена Велчева с искане за експертно становище.
Становището очевидно не е изготвено, въпреки изричното указване на 7-дневен срок, защото след 16 март движение по молбата няма.

Докато МЗ и профилната комисия мълчат, родителите се опитват сами да купуват лекарството от Германия с помощта на приятели и дарители, но вече и тази възможност е изчерпана.
Ето какво ни писа бащата на Антонио: „Тази година сме му давали до края на януари 2010, поради това, че нямаше средства да го закупим, и детето започна да връща назад. Какво означава това – започна много бавно да ходи, много бавно да говори, много бавно да пипа с ръцете си. Прави изключително бавно всичко. Затова ви молим за помощта ви, тъй като този лекарствен продукт е жизнено необходим на детето ми.

Обявяваме кампания за набиране на 16 000 лв. за едногодишно лечение на Антонио Антонов с медикамента Енцефабол!
 

Телефон за връзка с бащата на Антонио: 0878553332 - Николай Антонов

СПРЯНА КАМПАНИЯ!

 
 
< Предишна

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.