Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Тимшел Костадинова Тимшел
Тимшел Печат Е-мейл
Автор Екип на сайта   
08 април 2012
Тимшел Костадинова е на 3 години и половина, от Варна.
Момиченцето се ражда с най-тежката форма на спина бифида – миеломенингоцеле, която води и до най-тежки последици. При Тимшел те са хидроцефалия, неврогенен пикочен мехур, долна вяла пареза; двустранна луксация в тазобедрена става.

Въпреки всички тези диагнози, Тимшел, чието име на иврит означава „Ти можеш”, напълно потвърждава името си. Тя вече ходи, по неин си начин, преборвайки тротоарните бордюри със зелената си проходилка. И радва всички с енергията и сладката си усмивка.

За да продължи все по-успешно да се справя с ходенето, е необходимо да се коригират двигателните проблеми, породени от основното заболяване.

Още когато е на 6 месеца, родителите на Тимшел започват да се занимават с това. И още тогава се очертават два различни подхода, заради които се налага и настоящата кампания.

През 2009 год. детският ортопед във Варна д-р Райков поставя диагнозата двустранна луксация на тазобедрената става и назначава незабавна операция по реконструкция на таза (преглед).

Преди да подложат детето на нея, родителите го завеждат за второ мнение в ортопедична клиника „Проф. Ив. Бойчев” в Горна Баня. Проф. Владимиров, по онова време завеждащ детското отделение, им обяснява, че Тимшел не е като другите бебета с луксация на тазобедрена става - при нея е в резултат от спина бифида, съответно и подходът трябва да е различен. Тъй като луксацията е причинена от мускулна слабост на глутеусите (седалищните мускули), има смисъл Тимшел да бъде подложена на толкова тежка операция само ако стои изправена и прави самостоятелно крачки. В противен случай луксацията неизбежно ще се повтори. Затова професорът препоръчва само терапия за заздравяване на мускулите.
Родителите се преместват за една година в София, за да осигурят на Тимшел интензивна рехабилитация.

Година по-късно (2010) се свързват с д-р Щробл от ортопедичната болница във Виена и завеждат детето на консултация при него. Докторът потвърждава изцяло становището на проф. Владимиров – операция за момента не бива да се прави, трябва да се работи за заздравяване на мускулите.

Още една година по-късно (2011), при следващ преглед, д-р Щробл установява, че лявото краче на Тимшел е започнало да се изкривява навътре и стойката й се привежда напред. Казва, че това е нормално при децата със спина бифида, но трябва да се коригира своевременно с две ортопедични операции:
- Тибиална деротация – връщане в нормално положение на лявото стъпало. Ако не бъде направено сега, след няколко години кракът ще бъде трайно деформиран;
- Двустранно удължаване на бедрения флексор - мускулите, които свързват корема и краката, т.е. горната и долната част на тялото. При Тимшел те са много силни, защото глутеусите са слаби. В резултат стойката й е приведена напред. С годините това ще се задълбочава и може да доведе до изключително тежки гръбначни изкривявания.

Д-р Щробл изготвя оферта и родителите подават заявление (№ 1043/05.01.2012 г.) в Център „Фонд за лечение на деца“ за финансиране на операциите във Виена. От фонда насочват детето за преглед при доц. Георгиев, също ортопед в клиниката в Горна Баня. При прегледа доц. Георгиев категорично не се съгласява с австрийския си колега и препоръчва вече отхвърлената от проф. Владимиров и д-р Щробл операция за реконструкция на таза. В становището си до фонда пише, че той може да извърши операцията и не е необходимо лечение в чужбина, а само заплащане на медицински изделия, които не се покриват от НЗОК.
На 12.03.2012 год. родителите получават отказ.

Тъй като молбата е за съвсем друг вид операции, родителите на Тимшел внасят в ЦФЛД искане за преразглеждане на решението и молят д-р Щробл да изпрати разяснително писмо.
В писмото си австрийският лекар подробно обяснява защо не е съгласен с предлаганата в България операция. Части от писмото:
... Не съм доволен от решението тазобедрените стави на Тимшел да бъдат оперирани двустранно на тази възраст, без да се направи операция на тибиалното усукване и контрактурите на тазовите флексори. При деца с миеломенингоцеле на лумбално ниво, билатералната реконстукция на таза не е стандартна процедура в международен мащаб...
... Според нашия клиничен опит и международната литература, нестабилността в таза няма да се повлияе трайно от тази процедура. Заради голямата мускулна слабост при малките деца с миеломенингоцеле, най-вероятно Тимшел отново ще получи редислокация, дори и след перфектно изпълнена билатерална реконструкция (единична). Вероятността да се наложи повторно опериране е много висока...


С други думи, повтаря почти дословно мнението на проф. Владимиров отпреди 3 години.

На 3 април Общественият съвет за втори път отказа финансиране на лечението на Тимшел във Виена. Мотиви: касае се за строго специализиран спор между ортопеди, в който съветът не може да вземе отношение, затова се доверява на становището на българския лекар.

Ние също не сме специалисти, но ще вземем отношение. Подкрепяме желанието на родителите детето да бъде лекувано от д-р Щробл по две причини:
1. Предложените от него операции са по-щадящи и по-малко рискови. Щом съществува такава терапевтична възможност, тя трябва да се използва.
2. Двама специалисти – проф. Владимиров и д-р Щробл – са единодушни, че това е правилният медицински подход и обосновават причините за решението си.

Сигурни сме, че малката ни красавица ще се справи. Защото тя е Тимшел и може

Обявяваме кампания за набиране на 15 000 евро (12 814.60 за операции и около 2 000 евро за път и 3-седмичен престой) за лечение на Тимшел Костадинова в Ортопедична болница Виена, Австрия.

Дарителска банкова сметка:
ПроКредит Банк (България) АД
Тимшел Мартинова Костадинова

IBAN: BG02PRCB92301040514314 - в лева
BIC: PRCBBGSF

Телефон за контакт с майката на Тимшел: 0887 297 122 - Славея Костадинова

Обсъди във форума. (0 мнения)

 
< Предишна

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.