Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Други новини Проблемът с финансирането на медицински изделия
Проблемът с финансирането на медицински изделия Печат Е-мейл
Автор Екип на сайта   
02 декември 2012
Преди година и половина изготвихме и внесохме в Министерство на здравеопазването няколко предложения за оптимизиране на разходите на Фонда за лечение на деца. Повод ни даде лимитът, но още преди въвеждането му бяхме стигнали до заключение, че е възможно фондът да работи по-ефективно, ако се изпълнят тези няколко логични мерки.

По първото и второто от предложенията ни ръководството на ЦФЛД започна да работи почти веднага и резултатите са впечатляващи.
 
След като бяха сключени споразумения с големи медицински центрове в Германия, Франция, Белгия и други страни от ЕС, цените на медицинските услуги паднаха 2, 3, в някои клиники дори 10 пъти. Спестените по този начин средства за 10-те месеца на тази година са над 4 милиона лева.
Винаги сме знаели, че само смяна на базовите правила за дейността и организацията на работа няма да е достатъчно условие, за да заработи фондът наистина ефективно. ЦФЛД трябва да има и активно и способно ръководство, както и да бъде подкрепяно от МЗ. След няколко сътресения и промени вече можем да кажем, че това е факт и резултатите го доказват.

По третото ни предложение (преминаване на заплащането на скъпоструващи медицински изделия, необходими при операции на деца с ортопедични и неврологични заболявания, от ЦФЛД към НЗОК) става все по-наложително да има бързо развитие, защото ситуацията започва да ни тревожи сериозно. Молбите за финансиране на импланти нараснаха драстично през 2012 година и в момента формират близо 30% от разходите на фонда (при 10% за 2011 година). За онагледяване на проблема: през септември 2011 год. за закупуване на медицински изделия са одобрени 11 деца, а през септември 2012 – 53 деца.
 

Това, освен че усложнява работата на екипа на ЦФЛД и на Обществения съвет, е крайно нередно, защото става въпрос за лечение в България на здравноосигурени пациенти по съществуващи клинични пътеки.
ЦФЛД не е детска здравна каса и не функционира, за да дофинансира необезпечени клинични пътеки. Фондът няма възможност и механизми да договаря, реферира и контролира цени и обеми на консумативи за хирургични интервенции – нещо, рутинно за НЗОК.

Още по-тревожно за нас е, че недофинансирането на клиничните пътеки с нужните медицински изделия поражда и дискриминация. В момента родителите са принудени да купуват сами скъпоструващите изделия или да се обърнат към фонда, но само ако лечението на децата им не е спешно и ако знаят за съществуването на тази възможност. Децата, чиито родители не са информирани, както и тези, които се нуждаят от спешни ортопедични и неврологични операции, не могат да се възползват от финансовата помощ на ЦФЛД, тъй като спешността на лечението им не позволява да се изминат всички стъпки в процедурата.

Затова, на 1.10.2012 год., заедно с Български дарителски форум, отправихме към МЗ и НЗОК предложение за среща, на която да се обсъди „Промяна на източника на финансиране на медицински изделия, необходими при лечение на деца с ортопедични и неврологични заболявания”.
Поканените веднага откликнаха и на 16 октомври се срещнахме с министър Десислава Атанасова, д-р Даниела Дариткова – председател на Комисия по здравеопазване в НС, д-р Пламен Цеков – управител на НЗОК и г-н Павел Александров – директор на ЦФЛД. Получихме уверение, че НЗОК работи по решаване на проблема с медицинските изделия и е в процес на изготвяне на референтен списък, който ще даде възможност за уеднаквяване на цените на изделията и ще позволи планирането на такъв разход в бюджета на НЗОК.

На 2.11.2012 год. внесохме официално предложението си за преминаване на заплащането на скъпоструващи медицински изделия, необходими при операции на деца с ортопедични и неврологични заболявания, от ЦФЛД към НЗОК. Очакваме в близките няколко дни отговора на НЗОК. Министерство на здравеопазването също го очаква.

Настояваме НЗОК да преразгледа клиничните пътеки за ортопедични и неврологични заболявания и през 2013 год. да поеме пълното финансиране на скъпоструващите консумативи, свързани с лечението на пациенти под 18 години по тях.
Така е логично да бъде.

Ще продължим да ви информираме за развитието по проблема.

Обсъди във форума. (0 мнения) 

 
< Предишна   Следваща >

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.