Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Други новини DMS FOND
DMS FOND Печат Е-мейл
Автор Екип на сайта   
09 ноември 2014
По повод 25 години от възстановяването на Български лекарски съюз и 10 години от създаването на Център „Фонд за лечение на деца”, БЛС стартира кампания за набиране на допълнителен дарителски ресурс в полза на Фонда за лечение на деца.
 
За тази цел беше открит единен дарителски номер чрез SMS на 17 777 с текст DMS FOND.

Точно преди 3 години предложихме разкриването на кодова дума DMS FOND като още един начин за насърчаване на дарителството в полза на фонда. От тогава много пъти сме повдигали темата пред различни ръководства на МЗ, но по неясни причини това все не се случваше. Благодарим на БЛС за инициативата.

През 2004 год. ЦФЛД беше създаден с идеята да се обединят усилията на всички – държава и дарители – и по този начин да се осигури най-доброто лечение за децата с тежки и редки заболявания. Това беше и признание, че държавата сама не се справя. Оставяме настрана въпроса защо не се справя и защо все по-малко се справя. В случая искаме да отдадем дължимото на факта, че тогавашната власт се опита да направи нещо различно и необичайно – институции и граждани да работят и участват, включително финансово, заедно в борбата за живота на децата.
Общественият съвет към фонда не е прецедент по онова време, но е първият, на когото е предоставена възможността да взима реални организационни и финансови решения.
 
За жалост, както всяка добра идея, и тази срещна яростната съпротива на чиновници, които не искаха да се лишат от всевластието и безнаказаността си. Няма да се връщаме към всички безобразия, които се случиха дотук във фонда, включително и през последната година. Достатъчно е да припомним, че нашата инициатива съществува именно заради тези безобразия.
Но това не значи, че сме врагове на фонда. Напротив! От самото начало основната ни цел е той да заработи според първоначалния си замисъл.

И трябва да признаем, че това се случва. Бавно, трудно, с цената на много усилия и сблъсъци, но се случва.
Отчетите на сайта на ЦФЛД го показват в цифри: през 2011 год. са подпомогнати 387 деца, през 2012 год. – 715 деца, през 2013 год. – 1220 деца.
Субсидията, която Министерство на здравеопазването отделя, също нараства с годините, но все е недостатъчна именно заради постоянно растящия брой одобрени заявления.
Вече е невъзможно да се връщат обратно пари в бюджета в края на годината, както това правеше Николай Добрев до 2009 год.

Съответно, при нас пък цифрите намаляват. Нека си припомним, че преди 2009 година на сайта ни имаше по 4-5-6 до 10 кампании едновременно, много от тях за спешни животоспасяващи лечения, а сега се случва с месеци да нямаме дете.

Разбира се, винаги ще има деца, на които ЦФЛД отказва подпомагане. Не сме си правили илюзии в това отношение. Фондът борави с публичен ресурс и това го задължава да бъде максимално пестелив и стриктен в изразходването му, но след като беше променен правилникът за дейността му, отказите вече са по обективни причини. В голямата си част те касаят случаи, когато родителите, имайки своите разумни основания, не могат да се доверят на предлаганото лечение в България.

Казано накратко, убедени сме, че ЦФЛД трябва да продължава да работи, подкрепен и от дарители. Да се дарява на фонда е сигурно, защото всяко искане за финансиране на лечение преминава през медицински експерти и обществен съвет.
Дарявайки на тази институция, обществото ще заяви и правото си на още по-силен контрол върху дейността й.

Един ден, дай Боже, здравеопазването ни ще стане достатъчно добре организирано и модерно, за да не се налага децата да бъдат лекувани и с дарителски средства. Вярваме го.
Дотогава обаче помощта на всички нас е важна и необходима.

Когато нямаме активни кампании, ще слагаме на заглавната страница банер DMS FOND за тези от вас, които биха искали да покрепят децата на фонда.


Изпратете дарителски SMS с текст на латиница DMS FOND на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel).

За абонати по договор с Telenor, VIVACOM и Mtel цената на 1 sms е 1 лв. За потребители на предплатени услуги на трите мобилни оператори цената на 1 sms е 1,20 лв. с ДДС. За реален акт на дарение се счита плащането на дарителските sms към мобилните оператори, а не тяхното изпращане.

За повече информация посетете сайта на DMS.
 
 
< Предишна   Следваща >

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.