Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Филип Ариф Филип
Филип Печат Е-мейл
Автор Десислава Хурмузова   
15 април 2009
ПРИКЛЮЧИЛА КАМПАНИЯ
За 4-годишния Филип Ариф от с. Тополи, Варненско, проблемите започват на 21 ноември 2008 год., когато внезапно получава епилептичен пристъп.
3 дни по-късно детето прави втори голям пристъп и е прието по спешност в УМБАЛ „Света Марина” Варна. Резултатите от направения ядрено-магнитен резонанс са много тревожни – констатира се наличие на мозъчен тумор, който трябва да се отстрани по най-бързия начин.

На 15 януари 2009 год. Филип е опериран в МБАЛ „Св. Иван Рилски”. Според епикризата (стр.1 и стр.2) е извършена „видимо радикална резекция на тумора”. След 8 дни детето е изписано.
Резултата от хистологията родителите научават по телефона. Уверяват ги, че всичко е изчистено и няма нищо обезпокоително. В получения по-късно документ за хистопатологично изследване наистина пише: „Сигурни данни за туморна пролиферация липсват.

И по това време Филипчо действително изглежда добре – няма епилептични пристъпи и се възстановява бързо от операцията. Докато през февруари контролният ЯМР не връща ужаса отново. На снимката се вижда, че "патологичната лезия в левия темпорален лоб персистира, с намален обем в сравнение с първичната." (епикриза)
Не след дълго се подновяват и епилептичните пристъпи.

При направената консултация в „Св. Ив. Рилски”, неврохирурзите казват, че детето трябва да бъде оперирано повторно. Не обясняват на какво се дължи разминаването между хистологичния резултат и контролния ядрено-магнитен резонанс.

Родителите решиха да дадат материал от операцията за повторно изследване в друга лаборатория. Заключението от втората хистология е съвсем различно: „Морфологични промени, установяващи се в „ръба” (границата) на глиален (астроцитарен?) тумор, разположен вероятно в дълбочина и реактивни промени в мозъчната тъкан.

И така, диагнозата на Филип продължава да е неизяснена, а състоянието му се влошава. По тази причина, както и заради противоречивите хистологични резултати, специалистите в „Св. Марина” предпочитат детето да бъде консултирано и оперирано повторно в чужбина (стр.1 и стр.2).

Родителите подадоха молба до Комисия за лечение в чужбина с вх.№ 95-00-97/02.04.09 год. Отговор все още няма.

Направихме запитвания в редица неврохирургични клиники в Германия. Навсякъде отговорът е, че по епикризи не може да се излезе с категорично становище.

Нашата неуморна приятелка Мартина Тончева потърси за консултация проф. Краус и д-р Херман от Medizinischen Hochschule Hannover. Те също са затруднени да определят диагнозата само по наличните епикризи и снимки. Оферта за лечение не могат да представят, преди детето да бъде прегледано на място в клиниката и да се установи със сигурност дали се касае за тумор. Ако се потвърди тумор, трябва незабавно да бъде оперирано и в случай на злокачественост, да се проведе химио и лъчетерапия.

Поради липса на оферта, обявяваме кампания за набиране на 2 000 лв. – за преглед в MHH и транспортни разходи до Хановер. След уточняване на диагнозата ще подновим кампанията според офертата, която ще получим.

А Филипчо, въпреки болестта, е един вечно усмихнат дружелюбко, който с удоволствие позира за снимки и много обича да му ходят на гости

Дано има късмет хубавото момченце!

Телефон за контакт: Юлия Филева 0895 48 41 58

Обсъди във форума. (3 мнения)
 
< Предишна

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.