Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Богдан Алексиев Богдан
Богдан Печат Е-мейл
Автор Екип на сайта   
03 януари 2012
ПРИКЛЮЧИЛА КАМПАНИЯ
Богдан Алексиев е на 4 години и половина, от Варна.
Дълго чакано и желано дете, доскоро Боби расте здрав, обграден с много любов и внимание.

В първите дни на ноември, внезапно и без видима причина, Боби започва да се оплаква от болки в кръста и коремчето. Следват множество прегледи и изследвания, които не откриват нищо. А болките продължават.
 
3 седмици по-късно, на 25.11., детето се парализира от кръста надолу.
 
Още 4 дни минават в прегледи, хипотези, променящи се диагнози и без назначено лечение, докато родителите му не решават да направят на свои разноски ядрено-магнитен резонанс. Изследването установява причината – каверном на гръбначния мозък след кръвоизлив.
 
Причината най-после се изяснява, макар и с месец закъснение, но идва още по-трудната част – кой да лекува Боби, как, кога и къде.
Целият декември минава в консултации. Родителите първо се обръщат за съдействие към проф. Бусарски: „Свързахме се, а той ни каза, че е в отпуска и ни върна към колегите си във Варна. Завеждащият неврохирургия във Варна предложи спешна операция. Едновременно с това се свързахме с неврохирург от клиниката в Аугсбург, Германия. Той препоръча операция след около 6 седмици, когато кръвоизлива се абсорбира, а междувременно прием на Дексаметазон по схема за по-бързо разсейване на кръвоизлива.
Професор Райнов, неврохирург в Клиника Аугсбург, изпраща и оферта за лечение - 13 005 евро.
Малко по-късно идва и становище от детските неврохирурзи във Виена, които също препоръчват изчакване.
Започва лечение с дексаметазон.На 6.12., по наш съвет, родителите подадоха в ЦФЛД заявление за финансиране на лечение в чужбина. И макар че в регистъра на фонда срещу входящия № 995 на Богдан и в момента пише: „насочено за допълнителна консултация”, родителите получиха писмо, което на практика е отказ.
Разбира се, те се съобразиха с препоръката на фонда и заведоха Боби на преглед при д-р Минкин на 23.12.: „В негово лице видяхме най-добро отношение, най-изчерпателна информация и ако нямахме други контакти, на него единствено щяхме да се доверим. Той настоява за диагностична ангиография още на 03.01. след която да има яснота за операцията. Ангиографията обаче е много инвазивно изследване, под пълна упойка и както самия той предупреди, не е сигурно, че ще бъде успешно. Междувременно се свързахме с още неврохирурзи. Всички са единодушни по отношение на това, че интервенция преди да се разсее кръвоизлива е рискована, а евентуална операция трябва да се направи в специализирана клиника за гръбначна неврохирургия с опит в подобни случаи, тъй като са изключително редки.

Същия ден, докато са в София, правят и нов ЯМР, защото всички лекари казват, че първият е с лошо качество. Този път снимките са по-добри и дават възможност на екипа от неврохирурзи и неврорадиолози в Аугсбург да излезе с ново заключение. За съжаление, лекарите констатират, че случаят на Боби е много сложен и изисква по-комплексно и рисково лечение от предвижданото, което по тяхна преценка не може да бъде извършено в България.
Засегнатата област е по-голяма от това, което се вижда на първите снимки. Има и значително количество патологични кръвоносни съдове в съседство с гръбначния мозък. Те също препоръчват ангиография, но не диагностична, а неврорадиологична спинална ангиография и затваряне на съдовете със специален полимер "Onyx".
Поради сложността, екипът не може да състави детайлна калкулация на разходите преди започване на лечението, но със сигурност ще бъде по-скъпо от планираното.

Немските специалисти ще изготвят на 09.01. становището си и ще го адресират официално до ЦФЛД, за да послужи за преразглеждане на решението от Обществения съвет.
Но тъй като шестте седмици за изчакване преди операцията изтичат, а лечението, предвид новите обстоятелства, трябва да се извърши в чужбина, обявяваме кампания за набиране на 13 000 евро - сумата по първоначалната оферта на Клиника Аугсбург.

Наред с това очакваме ЦФЛД спешно да реагира и да представи на Обществения съвет случая на Богдан за преразглеждане. Ако решението е положително (надяваме се да е такова), фондът ще поеме грижата за по-нататъшните разходи в хода на лечението.

Приятели, един истински малък мъж, който не само не се оплаква, но и намира сили да успокоява и окуражава майка си, се нуждае от нашата помощ! Старата година не е била добра за Боби, но той вярва, че лошото си е отишло с нея.
Вярваме го и ние!
 
Дарителска банкова сметка:
ПроКредит Банк АД
Богдан Живков Алексиев
 
IBAN: BG13PRCB92301039330619 – в лева
IBAN: BG60PRCB92301439330613 – в евро
BIC: PRCBBGSF 
 
Телефон за връзка с родителите на Богдан:
0896662444 - Павлина Петрова
0896662445 - Живко Алексиев
 
 
< Предишна

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.