Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Юмер Юмер Юмер
Юмер Печат Е-мейл
Автор Екип на сайта   
05 август 2013

ПРИКЛЮЧИЛА КАМПАНИЯ

Юмер Юмер от Поморие е на 9 години.
Малко след първия си рожден ден Юмер прекарва хеморагичен инфекциозен менингоенцефалит. Като последствие от тежкото заболяване развива вътрешна хидроцефалия и губи напълно слуха си.
Опериран е по спешност в болницата в Бургас за поставяне на ликвородренираща клапна система, която да отвежда събиращата се в главата течност. През годините Юмер претърпява множество операции в МБАЛ Бургас и УМБАЛ "Свети Иван Рилски" София за подмяна и ревизии на клапата, която често се запушва и създава предпоставки за инфекции.

След като неврологичното състояние на детето е временно стабилизирано, през март 2006 му е поставен и кохлеарен имплант на лявото ушенце, за да започне да развива говор.

При кампаниите за Мая, Веси, Вальо, Жорко и Ани описахме един от проблемите, свързан с кохлеарните имплантации: НЗОК заплаща изцяло за пациенти до 18 години протезния апарат, но с по-стария модел речеви процесор (външната част на системата), който вече се изтегля от употреба в Европейския съюз.

Друг проблем, с който се сблъскват родителите, но остава по-слабо забелязан, е, че Здравната каса заплаща еднократно кохлеарната система и после не носи ангажимент за поддръжка и подмяна на външното устройство след изтичане на срока му на годност, при повреда или загуба. Това е сериозен пропуск, защото без добре функциониращ речеви процесор цялата имплантна система се обезсмисля и „детето на практика „потъва” отново в света на пълната тишина”.

Речевият процесор на Юмер вече е на 7 години и е напълно остарял. Гаранционният му срок е изтекъл отдавна, апаратчето постоянно се поврежда. Съответно, детето все по-често и за по-дълги периоди не го ползва, а това нарушава слуховото и говорното му развитие и поставя на риск постигнато с много усилия от семейството и специалистите през годините интензивна рехабилитация.

Родителите на Юмер досега са се справяли сами с разходите за поправка и поддръжка на процесора, но подмяната му с изцяло нов е невъзможна за тях. Цената на нов говорен процесор Nucleus 5, който вече масово се изполва заради многократно по-добрите му характеристики, е 21 350 лв. Семейството на Юмер вече е събрало 7000 лв.

Обявяваме кампания за набиране на 14 350 лв. за нов речеви процесор на Юмер Юмер.

Дарителска банкова сметка:
Юмер Бейтула Юмер
Банка ДСК
IBAN: BG73 STSA 9300 0020 7048 81
BIC: STSABGSF

 

Телефон за връзка с майката на Юмер: 0878504993- Галиман Юмер

 Обсъди във форума. (0 мнения) 

 
< Предишна

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.