Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Тодор Кацаров Тодор
Тодор Печат Е-мейл
Автор Екип на сайта   
23 май 2014
ПРИКЛЮЧИЛА КАМПАНИЯ
Тодор Кацаров е на 16 години, от Бургас. Учи в Природоматематическата гимназия „Акад. Н. Обрешков” и иска да работи като IT специалист.

Тошко страда от Детска церебрална парализа, която е засегнала двигателната активност и на четирите крайника. В България му се провежда рехабилитация от бебе, правени са му и няколко ортопедични операции, но за съжаление, без съществено подобрение.

През лятото на 2013 и началото на 2014 год., благодарение на съучениците си, които организираха 2 благотворителни кампании, Тошко премина през два курса комплексна специализирана рехабилитация в санаториум в Полша.
Резултатите, потвърдени и от лекуващия лекар (стр. 1 и стр. 2), са много обнадеждаващи. Момчето започна да се придвижва с четириопорна проходилка и вече опитва да ходи само, ползвайки лека опора. Естествено, това го прави много щастлив. Споделя с всички колко различен се чувства.
Необходимо е още съвсем малко, за да проходи.

За да ускорят процеса, родителите на Тошко, по съвет на специалисти, се свързват с клиника в Сърбия, където се извършва поетапна фибротомия по метода на Улзибат. Операцията все още не се прилага в България.
Фибротомията е специална техника, чрез която се срязват патологичните фиброзни изменения на мускулите, предизвикващи контрактури и болка при децата с ДЦП. Операцията се извършва със специално разработен за целта скалпел, разрезите са минимални, а продължителността на интервенцията е не повече от 30 мин., което значително намалява стреса и периода на следоперативно възстановяване.
Операцията е бърза, щадяща, а резултатите в голямата част – много добри. Елиминирането на мускулните контракции и болка позволява да се постигне значително увеличение в обема на движението, стимулира производството на нови и усъвършенстване на вече съществуващи двигателни умения. Физическата активност се увеличава, самообслужването се подобрява, от което детето добива повече самочувствие и усещане за пълноценност.

 
Този вид оперативна интервенция вече се прилага в много държави в Европа – Испания, Италия, Германия, Швеция, Сърбия и др.
Родителите на Тошко се насочиха към Сърбия, тъй като е най-близо и пътуването няма да създаде дискомфорт на детето, а и защото офертата е на най-ниска цена в сравнение с другите държави. Методът е разрешен в Сърбия през 2011 год. и се извършва под наблюдението на медицински екипи от Тула, Русия.

Стойността на операцията, заедно с път и престой, е 3500 евро. (проформа фактура за операцията; проформа фактура за престой)
Ясна е и датата за прием в клиниката – 14 юни 2014 год. и макар че тя беше определена преди да се случи бедствието, вероятно ще бъде спазена.
3-4 седмици след операцията Тошко ще замине за интензивна следоперативна рехабилитация в Полша, за да бъде раздвижен максимално бързо и професионално.

Обявяваме кампания за набиране на 7000 лв. за операция на Тодор Кацаров в хирургична болница „Медикус”, Сърбия.

Дарителска банкова сметка:
Титуляр: Тодор Николаев Кацаров
Банка: Алфа Банк
IBAN: BG76 CRBA 9898 1030 0144 32
BIC: CRBABGSF
 
Телефон за контакт с майката на Тодор: 0887 304 379 - Милена Кацарова
 
Обсъди във форума. (0 мнения)
 
< Предишна

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.