Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Божидар Стоянов Божидар
Божидар Печат Е-мейл
Автор Екип на сайта   
15 октомври 2014
Божидар Стоянов е на 11 години, от Ботевград. От раждането си детето е с диагноза „Детска церебрална парализа”. Първоначално лекарите дават отчайващи перспективи за развитието му, но родителите, с много упоритост и с помощта на рехабилитатори, логопеди и психолози, успяват да опровергаят най-мрачните прогнози.

За изненада на терапевтите, Боби прохожда. Тръгва и на училище. Вече е четвърти клас и с подкрепата на опитен логопед се справя добре с учебния материал.
 
Той е забележително паметливо и емоционално зряло дете” – казват майка му и татко му. И ние сме сигурни в това, защото деца като Боби са принудени от обстоятелствата да се научат от съвсем малки на дисциплина и постоянство.

Родителите на Божидар се обърнаха към нас, заради отказ на Център „Фонд за лечение на деца” да финансира ортопедична операция на детето в клиника Ашау-Химгау, Германия. Отказът е основан на становище на експерт на фонда, че лечението може да се проведе у нас, в УСБАЛО „Проф. Бойчев” в Горна баня, като фондът трябва да заплати медицинските изделия, необходими за операцията.

Проблемът е, че Боби вече е преминал през една операция в тази болница през 2009 год. – остеотомия на таз и на бедрена кост. След операцията не са назначени никакви ортези, управляващи или коригиращи положението на таза.
Възстановяването е мъчително и много бавно, и което е най-лошото – без подобрение.
5 години след операцията Боби все още изпитва болки при стъпване. Дълго време изобщо не успявал да стъпи и ходел на пръсти. Като решение на проблема ортопедите предложили втора операция, този път на ахилесовото сухожилие, но родителите не се съгласили. По съвет на други родители опитали с нощни шини и само месец след поставянето им детето започнало да си стъпва на крака.

Остава обаче тежката тазова дисплазия и мускулна недостатъчност, за която родителите продължават да търсят решение. Първо в България, а след нарастващото недоверие към препоръките и констатациите на нашите специалисти, и в чужбина:
Позволяваме си да споделим пред вас какво ни стресна и разочарова при следващи консултативни посещения в Клиниката по детска ортопедия в Горна Баня:
- Без преглед, само въз основа на рентгенова снимка бяхме изпратени директно да се запишем за операция за следващата седмица (този път безплатно, тъй като имало сключен договор с ЦФЛД);
- Не разбрахме какъв резултат можем да очакваме от втората операция, но бяхме "успокоени", че ако трябва, всяка година детето ни ще бъде оперирано. (Може би отново със средства, отпуснати по договор с Фонда?!);
- Виждайки го (в коридора, без да го е прегледал), най-вероятно отново за да ни успокои и предразположи, лекарят ни каза, че тъй като детето е слабичко, може да се използва същия имплант. (От консултация при френски специалист знаем, че във Франция това е подсъдно).
Силно се надяваме, че няма да бъдем разбрани погрешно. Знаем, че в страната ни има всеотдайни лекари професионалисти и човеци, но имаме и горчивия опит от контактите си с предложената от ЦФЛД клиника. Смятаме, че има непреодолими дефицити, които убиват доверието ни и ни спират да поемем риска да измъчваме напразно изстрадалото си дете. Дори да не става дума за евентуални по-лоши последици... Кой родител не би направил всичко, за да намери по-добра алтернатива за лечение на рожбата си?”

По тези причини през март 2014 год. завеждат Божидар на консултация в известния детски ортопедичен център в Ашау, Германия (доклад от прегледа стр. 1 и стр. 2). Там лекарите не говорят за множество операции, а казват, че ще направят необходимото с еднократна операция - реконструкция чрез субтрохантерно скъсяване и тройна тазова остеотомия - да подобрят максимално двигателните функции (оферта за операция).
Разбира се, необходими са и ортези – горна черупка, елемент за опора на гърба и тазов кош.

Виждайки огромните различия в подхода и прецизността при диагностицирането и предложението за оперативни и следоперативни действия, родителите на Божидар подават заявление в ЦФЛД за финансиране на лечението в Германия.
След първия отказ подават жалба. Следва втори отказ.

Двукратният отказ на Център “Фонд за лечение на деца” ни отчайва допълнително и поради факта, че изтекоха 6 месеца от прегледа, който реализирахме трудно и с немалко лишения. Задаваме си въпроса: Каква е гаранцията, че финансирането на многократни операции в България няма да се окаже по-скъпо от еднократната помощ за чужбина? Оставяме без коментар какви са измеренията на физическите, психически и емоционални травми за детето ни, както и шансовете му за по-пълноценен живот при двете алтернативи.
Моля, помогнете ни! Нуждаем се от необходимите за лечението финансовите средства (непосилни за нашите възможности). Ще сме благодарни за всяка оказана помощ.

Обявяваме кампания за набиране на 28 000 евро (23568 евро за операция и 4405 евро за ортези) за лечение на Божидар Стоянов в ортопедична клиника Ашау-Химгау, Германия.


Дарителска банкова сметка:
Божидар Мирославов Стоянов
Райфайзенбанк
IBAN: BG37 RZBB 9155 1005 2309 70
BIC: RZBBBGSF

Телефон за контакт с бащата на Божидар: 0886868519 - Мирослав Стоянов

Обсъди във форума. (0 мнения)  

 
< Предишна

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.