Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Други новини Статия в Emigrant.bg
Статия в Emigrant.bg Печат Е-мейл
Автор Гергана Барабонкова   
09 май 2007

Инициативата „Спаси, дари на...” обединява българи от цял свят готови да помогнат на болни български деца.

 

Гергана Барабонкова 

emigrant-bg.com
27 Април 2007


На 19 април 3-годишната Ивет Пешева от град Добрич отпътува за Израел, за да бъде излекувана. Детето е с туморна формация в коремната кухина и му предстоят две тежки операции в Медицински Център „Асута” в Тел Авив. Ивет замина на лечение в Израел благодарение на дарители от България и на отпусната сума от Център “Фонд за лечение на деца”.  На летището, сред изпращачите, бяха и хора от екипа на „Спаси, дари на...”
Ивет е едно от децата на благотворителната инициатива „Спаси, дари на...”, която си е поставила за задача да подкрепя и информира за проблемите на семейства с болни деца, нуждаещи се от финансова помощ за лечение в чужбина, както и да организира разгласа на кампаниите им. „Спаси, дари на...” е трибуна за обмяна на съвети и опит в битката за живот и пълноценно детство на българските деца.

Инициативата стартира с кампанията за 3-годишната болна от левкемия Дарина от Варна, за която, за по-малко от два месеца непосилната за сума за лечение беше събрана и на детето вече е извършена костно-мозъчна трансплантация в Израел.
Трагедията на Дарина и семейството й освободи огромен поток благотворителна енергия и доказа, че гражданското общество в България вече е факт.

"Спаси, дари на...” е отворено пространство, в което всеки, който има желание да участва на доброволен принцип с труд, средства, идеи и разгласа, може да стане част от екипа.
Българското интернет пространство първо откликна и се присъедини с незабавна готовност към каузата. С всеки ден се увеличават приятелите на www.save-darina.org поставили банер на своите сайтове и призоваващи за подкрепа.
„Интернет се оказа благодатна среда за дарителството. Средата е динамична, отворена, комуникативна и създава нов, необременен начин на мислене и действие” - споделят членовете на екипа.

Инициативата има свои представители в САЩ, Израел, Германия, Франция и Холандия, които осъществяват контакти с клиники и търсят подкрепа от българските общности, живеещи в чужбина. Партньор на „Спаси, дари на...” е Съюз на българите по света, основан в Париж. С помощта на Съюза даренията на българите в чужбина достигат до нуждаещото се дете.

В момента тече засилена кампания за набиране на средства за лечението на три деца:
- Светльо от  град Пловдив – на седем години, болен от тежка лимфобластна левкемия,
Данко от София – на единадесет години, страдащ от детска церебрална парализа и Добри от град Варна  на единадесет години, с остра нелимфобластна миеломоноцитна левкемия. Екипът на „Спаси, дари на...” подкрепя и дава гласност и на инициативите на всички граждани, които са съпричастни към съдбите на тези деца.

Дали не е настъпило времето българинът да прегърне идеята за благотворителността, осъзнавайки, че всичко зависи от самия него?
Дали не е дошло времето да се сбъднат думите на Рокфелер: „Мислете за даряването не като за задължение, а като за привилегия”?
”Само така децата на България ще получат своя втори шанс за живот!” са убедени от екипа на „ Спаси, Дари на..”!

Обсъди във форума. (0 мнения)

 
< Предишна   Следваща >

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.