Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Божидар Папазов Божидар Папазов
Божидар Папазов Печат Е-мейл
Автор Екип на сайта   
24 април 2015
Всичко започва преди 6 години, когато Божидар се връща от училище и моли майка си да провери дали не му е влязва мигла в окото. Майка му внимателно оглежда окото, но не открива нищо.
На следващия ден оплакването продължава, затова родителите го завеждат на преглед в детско очно отделение в Пловдив.

Още при първичния преглед става ясно, че положението е много по-сериозно от косъмче в окото. Офталмологът насочва детето за хоспитализация и обяснява на родителите, че се касае за сериозно заболяване – увеит - в напреднал стадий (епикриза стр. 1 и стр. 2).

Последвалите изследвания показват голям оток на макулата. Лечението продължава 10 дни с инжекции в очите и води до частично подобрение, но при изписването на родителите е обяснено, че заболяването е прогресивно и за него няма лечение - само поддържаща терапия.

Съвсем естествено, те не са склонни да се примирят и да „свикват”, както са посъветвани, че детето им ще загуби зрението си, затова веднага след изписването от УМБАЛ „Св. Георги” Пловдив заминават за Варна, медицински център „Света Петка”.
Там се установява отлепване на ретината, по неясни причини останало незабелязано от офталмолозите в Пловдив. Детето веднага е оперирано.

Непосредствено след престоя във Варна Божидар е приет за лечение и в Александровска болница, София (епикриза стр. 1 и стр. 2). Направени са отново множество изследвания, но основното лечение продължава да е с кортизонови препарати, които започват да дават страничните си ефекти – лесна уморяемост, напълняване, болки в краката.
Затова родителите продължават да търсят решение.

След няколко месеца отново се връщат във Варна, център „Света Петка”. Доцент Митов предлага оперативно лечение с триамсиндолон, под пълна упойка. Процедурата е повторена 3 пъти, като се редуват очите. „Да, но след третата интервенция нямаше абсолютно никакъв ефект. Отокът на макулата, с който се борихме, не беше и „чул“ за повлияване” – разказва майката на Божидар. По тази причина доцентът ги съветва да потърсят лечение в чужбина.

Само че родителите нямат никаква представа къде в чужбина, как да установят контакт, към кой лекар да се обърнат, затова продължават да търсят помощ в България. Обхождат на практика всички клиники, частни кабинети и специалисти, но подобрение няма.

Накрая, вече напълно отчаяни, решават да потърсят връзка чрез медиите с други родители на деца с такъв проблем.
След излизането на статията във вестник "Телеграф" им се обаждат много хора, за да споделят своя опит. Една от майките, която се свързва със семейството, разказва, че нейното дете се лекува в "Институт по имунология и клетъчна биология" и предлага да предаде на д-р Клер документите на Божидар.

Така Божидар става едно от тринайсетте деца, лекуващи се в клиниката на д-р Клер със средства на ЦФЛД. До 2013 год., когато фондът спря да заплаща терапията по причини, за които ви разказахме тук.

При Божидар, както при Еми, също има положително повлияване от терапията според доклада на д-р Клер - стр. 1 и стр. 2. Родителите на Божидар, заедно с родителите на Еми, също водят дело срещу Министерство на здравеопазването за прекъснатото лечение, но вече една година няма решение, а състоянието на детето не позволява прекъсвания на вливките.

Не знам защо се случва всичко това. Само знам, че това е заболяване, което изисква огромно търпение и страшно много средства.
Въпреки всичко което правим, въпреки всички кредити, които сме взели, вече ни е непосилно да продължаваме лечението и затова се обръщаме към вас, с молба и надежда.

Обявяваме кампания за набиране на 45 000 евро за лечение на Божидар Папазов в "Институт по имунология и клетъчна биология д-р Клер" Мюнхен.

Дарителска банкова сметка:
Титуляр: Божидар Димитров Папазов
Първа инвестиционна банка
IBAN: BG31FINV91501316447193 - в евро
BIC: FINVBGSF

Телефон за връзка с майката на Божидар: 0898 782 227 - Ваня Папазова

Обсъди във форума. (1 мнения) 

 
< Предишна

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.