Skip to content
Намирате се в: Начало Новини Други новини Посочваме проблемите, но предлагаме и решения
Посочваме проблемите, но предлагаме и решения Печат Е-мейл
Автор Екип на сайта   
04 април 2014

Приятели,
Сигурно вече сте разбрали, че един от членовете на нашия екип се кандидатира за директор на Център „Фонд за лечение на деца”.
„Спаси, дари на...” твърдо застава зад кандидатурата на Йордан Петров и макар да знаем, че вие по-добре от всички разбирате мотивите му да приеме това сериозно предизвикателство, се чувстваме длъжни да споделим с вас как се стигна до кандидатирането му.

 

Преди седем години, когато решихме да помогнем в събирането на средства за лечението на Дарина, дори не ни е хрумвало, че някой ден ще се стигне дотук. Тогава наивно си мислехме, че се включваме в решаването на отделно взет проблем, изпуснат от държавата. Бързо разбрахме, че проблемът е системен и това беше причината да не спрем след кампанията за Дари. Не след дълго си дадохме сметка и че не е възможно, нито честно, дарителите да поемат отговорността на държавата.

Така през 2009 година започна общата ни борба за промяна на правилата на работа във Фонда за лечение на деца. Йордан Петров беше от най-активните участници в работната група, създадена от тогавашния министър д-р Нанев, за изготвяне на нов правилник за дейността на ЦФЛД. За няколко месеца успяхме да направим съществени промени: ръководството на фонда и Общественият съвет бяха сменени, а правилникът за работа – основно преработен.
Отново помислихме, че с това нашата работа е изчерпана.

Както обаче, за съжаление, често се случва у нас – пак се оказахме прекомерни оптимисти. Подценихме впечатляващата способност на чиновника да разрушава. Появи се финансовият министър Симеон Дянков, който наложи на вече добре работещата институция лимит от 180 000 лв. за лечение на дете. Заради това решение, заедно с вас, отново влязохме в битка за живота на децата. Отново я спечелихме - с цифри и факти показахме невъзможността по този начин да се спестяват средства и дадохме предложения за ефективно и безопасно намаляване на разходите. Предишният директор г-н Павел Александров въведе част от предложенията и разходите на фонда паднаха с над 4 млн. лв. за 1 година.

Но загубата на мъничката Мерве ни научи повече да внимаваме и да се стараем да предотвратяваме събитията, преди да са довели до непоправимото.

Това беше причината да се противопоставим толкова остро на ръководството на д-р Станкова, която наследи гладко работеща институция и обучен екип, но за броени седмици успя да постави в риск живота на десетки деца.
Тази заплаха днес е в миналото. Д-р Станкова подаде оставка. Но вече не се заблуждаваме, че с това проблемите са решени. Напротив. Сега е повече от необходимо следващият директор да е в състояние бързо да овладее хаоса и да възстанови авторитета на ЦФЛД пред родителите и обществото.

След като вчера научихме, че министър Андреева няма кандидат за поста директор, решихме отново да поемем отговорност, защото винаги, на всеки етап, не само сме посочвали проблемите, но сме предлагали и решения.

Съвместно с Национална мрежа за децата, Български дарителски форум, Фондация „Помощ за благотворителността в България”, Асоциация „Хипофиза”, Сдружение „Спина бифида и хидроцефалия”, Организация на пациентите с ревматологични заболявания и Национална асоциация на пациентите с дефицит на растежния хормон, предлагаме най-подходящия според нас кандидат за поста. Йордан Петров, който е икономист по образование, е отлично запознат с дейността на фонда,  притежава нужната компетентност за решаване на проблемите в него, както и визия за по-нататъшното развитие на институцията.

Самото наличие на човек от дарителския и пациентския сектор ще е ясен и недвусмислен знак, че Министерство на здравеопазването гледа на дейността на фонда със сходни на обществото амбиции и критерии, а не с чиновническа студенина и незаинтересованост.

Радваме се, че Данчо прояви кураж и прие предизвикателството. И той, и ние сме наясно, че ако кандидатурата му бъде одобрена, той ще се сблъска с повече трудности, отколкото всеки предишен директор, защото очакванията към него ще са повече, отколкото към всеки друг, но сме напълно уверени, че ще се справи. 
 
Обсъди във форума. (3 мнения) 
 
< Предишна   Следваща >

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.