Skip to content
Намирате се в: Начало
В момента няма активни кампании
Кристиян Кинчев Печат Е-мейл
Автор Екип на сайта   
08 август 2014

приключила кампания

Кристиян е на 9 години, от София.
На 1 май тази година, докато играе със свой връстник в градинката на НДК, Криси има нещастието да падне в дупката, от която се виждат фонтаните в подлеза. Вероятно повечето от вас са прочели или чули за трагичния инцидент.
А до него се стига, защото от страната на главния вход на НДК тази дупка е обезопасена с метален парапет, но от срещуположната страна има само каменен декоративен елемент, който отделя дълбоката 6-7 метра пропаст от плитките басейни в пешеходната зона.

Тичайки, Криси се насочва към северозападния край на дупката, стъпва на каменния блок, без да вижда и очаква, че след него зее бездна. Подхлъзва се и пада.

Веднага след трагедията мястото е оградено с лента, която стои и в момента, а Столична община планира да започне цялостна реконструкция на пространството с фонтаните.
Цената обаче е здравето на едно дете.

 

Минути след падането Кристиян е приет в много тежко състояние в Пирогов. Борбата за живота му продължава 3 седмици в реанимация и още 2 месеца в детска неврохирургия. Благодарение на професионализма и интензивните грижи, Криси е стабилизиран и доведен до състояние на т.нар. будна кома (епикриза стр. 1, стр. 2 и стр. 3).
През това време, освен да се молят да оцелее, родителите започват да мислят как да осигурят лечението му след преминаването на непосредствената опасност за живота му. Информирани са, че когато започне да диша самостоятелно, ще бъде изписан. Къде ще продължи лечението и извеждането му от будната кома? Никой не може да отговори, включително и Националната здравноосигурителна каса, защото в България все още няма клинична пътека за хора в будна кома, нито лечебно заведение, където да се провежда строго специфичната рехабилитация за тяхното състояние. Специалистите, които имат достатъчно познания за работа с деца в будна кома, също се броят на пръсти.
А рехабилитацията трябва да започне веднага, за да има шансове детето да се „събуди”. Всеки ден без терапия намалява главоломно вероятността за възстановяване.

Родителите на Криси се свързаха с нас в средата на юни за съвет как да действат след преодоляване на критичния период. Посъветвахме ги веднага да подадат заявление във фонда за лечение на деца. На 19 юни го направиха. По-късно внесоха и оферта от една от най-реномираните рехабилитационни клиники в Европа – Schön Klinik Vogtareuth, Германия. За 83-дневно лечение цената е 136 224 евро.

Бяхме сигурни, че ЦФЛД ще финансира лечението, защото всички - лекари и институции – вече бяха потвърдили, че в България не е предвидено интензивно лечение на деца в будна кома. А фондът съществува именно за случаи, когато лечението не може да се проведе у нас адекватно и своевременно.

През юли родителите получиха писмо, с което ги насочват за консултация в МБАЛНП „Св. Наум” или СБАЛДБ. Избраха „Св. Наум”, защото за тази болница имаше посочен лекар за контакт – проф. Божинова. Когато отидоха при нея обаче, се оказа, че ЦФЛД не е изпратил никакви документи и искане за становище за лечението на Кристиян Кинчев в чужбина. Въпреки това проф. Божинова се зае със случая. На 22 юли Криси беше изписан от Пирогов и приет в „Св. Наум” за нови изследвания. Той е там и в момента, но вероятно в събота (9 август) или най-късно на 13 август, ще бъде изписан, защото клиничната пътека е изчерпана.

На 5 август Общественият съвет към ЦФЛД отказа финансиране. Когато родителите получат писменото решение, ще го публикуваме, за да ви запознаем с мотивите.

Мотивите безспорно са важни, но в момента хиляди пъти по-важно ни е Криси да получи своя шанс да се събуди.
Цената на обезопасяването на един фонтан е 3-месечната чудовищна битка за живот на едно момченце. И още много месеци, може би години, мъчително възстановяване. Наистина се надяваме Общината да направи нужното, за да няма никога повече подобни трагедии.

Цената на 3-месечното лечение на същото дете в Германия е 136 224 евро. Това лечение ще е трамплин за връщането на Криси в нашия свят. След това ще има още много, много работа и за него, и за близките му, но най-важното ще е направено професионално и навреме.
Да помогнем на Криси навреме!

Обявяваме кампания за набиране на 272 000 лв. за лечение на Кристиян Кинчев в Германия.

Дарителска банкова сметка:
Титуляр: Кристиян Красенов Кинчев
Юробанк България АД
IBAN: BG81 BPBI 7942 10 20575301 - в лева
BIC: BPBIBGSF

IBAN: BG63 BPBI 7942 14 20575301 - в евро
BIC: BPBIBGSF

Дарения чрез SMS - изпратете дарителски SMS с текст на латиница DMS KRIS на номер 17 777 (за абонати на GLOBUL, VIVACOM и Mtel). Цената на 1 sms е 1 лев и ДДС не се начислява. Всички средства постъпват за лечение на Криси.

Дарения чрез PayPal - Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите

Телефон за контакт с майката на Криси: 0893413607 - Полина

Обсъди във форума. (4 мнения)

 
< Предишна

Още по темата:

Регистрация:

Абонамент за бюлетин

От тук можете да се абонирате за бюлетина с актуални новини от нашия сайт.


Гореща линия:
team(AT)save-darina.org

От галерията:

Нови потребители:

Общо потребители: 1221
  • mitko (1)
  • Росен Димитров (4)
  • Georgi Korfonozov (1)
  • Евгения Николаева Илиева (3)
  • Milen (1)
  • deribeev (61)
  • Цветина Иванова (1)
  • Данко Димитров (1)

Продавач на надежда

Аудио клип за сайта

Изтегляне на клипа.
 
Ръководство за родители на болни деца

Партньори:

Advertisement

Изпрати картичка

Advertisement

Най-четени:

Брояч на посещенията

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
посещения от 12/12/2006

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.