Skip to content
Намирате се в: Начало
В момента няма активни кампании
Ден на независимостта Печат Е-мейл
Автор Екип на сайта   
22 септември 2016

Скъпи приятели,

Изминаха 5 месеца от разстрела на фонда за лечение на деца. Положихме всички възможни усилия да намалим щетите и да спрем разпада на тази жизненоважна за децата ни институция: участвахме в работата на обществения съвет, борихме се за всяко дете, анализирахме подготвените промени в правилника и алармирахме до какви неблагополучия за децата ще доведат. Протестирахме.

Срещу това получихме:
- Нов правилник за дейността на фонда, който размива отговорността на директора и администрацията, добавя нови звена в работата му, което води до забавяне, натоварва родителите с допълнителни, често неизпълними задължения;
- Обезсмисляне на ролята на обществения съвет чрез несъобразяване с решенията му и демонстративната им подмяна;
- Лошо поддържане на електронния регистър;
- Стотици чакащи деца;
- Стремеж да бъдем противопоставени на родителите чрез откровени лъжи и манипулации;
- Привикване в ГДБОП на членове на съвета;
- Арогантно и надменно отношение от страна на МЗ и ЦФЛД.

Няма да участваме повече в това. Изтегляме представителя си в обществения съвет и няма да предлагаме следващ, докато на власт е настоящото ръководство на МЗ и ЦФЛД, защото присъствието ни там в настоящия момент не е от полза за децата. Не можем по никакъв начин да гарантираме на родителите, че решенията на обществения съвет ще бъдат изпълнени. Оставането ни там само би легитимирало хаоса, злонамереността и тоталната некомпетентност на онези, които превзеха фонда на 20 април. Общественият съвет е превърнат в параван, зад който директорът Пилософ прави каквото си иска.
Стана практика съветът да гласува едно, а в протокола от заседанието да пише съвсем друго. При настояване протоколът да се коригира, той просто изчезва и повече не се представя за подпис. Това е причината да не е подписан нито един протокол от 20 април до днес.

Стана практика и на заседанията да се представят за разглеждане заявления буквално в насипно състояние - без становища, без оферти, със сгрешени диагнози, имена и входящи номера. Има и случай на подменени експертни становища – експертът е дал положително становище, но на съвета се представя като отрицателно.

Санкции, разбира се, няма. Изведнъж спряха проверките на инспектората към МЗ и на другите институции, които бяха ежедневие в последните 5 години. Не се сезират, въпреки десетките жалби от родители, протести и сигнали.

От тук до фактическото премахване на ОС крачката е къса и те ще я направят, защото е такава изначалната им цел – да няма граждански контрол върху дейността на фонда и родителите да бъдат максимално сплашени и послушни. Защо са им необходими сплашени родители е въпрос, на който всеки може сам да търси отговор.

Докато Петър Москов, Пенка Белева, Пламен Кенаров и Владимир Пилософ са в Министерство на здравеопазването и получават солидните си заплати от нашите данъци и от данъците на родителите на болни деца, отказваме да легитимираме погазването на всички правни и етични норми и да бъдем превръщани в съучастници на техните неясни цели.

Мили родители, горещо ви молим, не се страхувайте! Трябва да се страхуват онези, които пречат на навременното и успешно лечение на децата ви, не вие.
Изисквайте най-доброто за децата си, защото е ЗАДЪЛЖЕНИЕ на държавата да им го осигури! Пишете жалби. Съдете министерството и фонда. Протестирайте.
Борете се за децата си!
Ние сме с вас. Заедно сме, както винаги.

Доц. Буева, благодарим Ви! Благодарим за чудесната съвместна работа в полза на стотици малки победители.
Благодарим и за това, че разбихте разделителната линия „лекари-нелекари” – основна опорна точка на унищожителите на фонда.
Високо оценяваме Вашата принципна позиция и се надяваме все повече лекари да осъзнават, че разделителната линия е другаде, не с нас.

 

 
< Предишна   Следваща >

Още по темата:

Регистрация:

Абонамент за бюлетин

От тук можете да се абонирате за бюлетина с актуални новини от нашия сайт.


Гореща линия:
team(AT)save-darina.org

От галерията:

Нови потребители:

Общо потребители: 1221
  • mitko (1)
  • Росен Димитров (4)
  • Georgi Korfonozov (1)
  • Евгения Николаева Илиева (3)
  • Milen (1)
  • deribeev (61)
  • Цветина Иванова (1)
  • Данко Димитров (1)

Продавач на надежда

Аудио клип за сайта

Изтегляне на клипа.
 
Ръководство за родители на болни деца

Партньори:

Advertisement

Изпрати картичка

Advertisement

Най-четени:

Брояч на посещенията

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
посещения от 12/12/2006

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.