Skip to content
Намирате се в: Начало
В момента няма активни кампании
Велизара Печат Е-мейл
Автор Екип на сайта   
28 юни 2015
ПРИКЛЮЧИЛА КАМПАНИЯ
Велизара Пенчева е на 5 години, от Габрово.
 
При раждането се установява, че момиченцето е с дефект на невралната тръба – спина бифида.
 
Спина бифида се дели на няколко форми по тежест. Формата на Велизара е менингоцеле лумбалис. При нея част от предпазващите нервната тъкан на гръбначния мозък мембрани (менингите) излизат от отворените прешлени на гръбначния стълб. Оприличават ги на сак, който покрива и защитава гръбначномозъчната течност и нервната тъкан. Гръбначният мозък остава незасегнат.
 
Предпазната мембрана обикновено е покрита с кожа. Ако тя е прекалено тънка, се налага незабавна оперативна намеса, за да се избегне спукване на сака, което може да доведе до тежки усложнения.Случаят на Велизара е такъв и затова, на еднодневна възраст, е приведена в Пирогов за затваряне на дефекта.
За съжаление операцията се оказва неуспешна и след седмица се налага да бъде извършена повторно.

На втория месец на бебето е поставена и ликвородренираща клапна система заради хидроцефалия, която е едно от най-честите усложнения при спина бифида (епикриза стр. 1 и стр. 2).

С прибирането у дома проблемите не свършват. Детето започва да развива уроинфекции – също много често усложнение при спина бифида, тъй като увреждането в лумбосакралната област нерядко засяга и тазовите резервоари.
Следва нова операция в Пирогов (епикриза стр. 1 и стр. 2). След процедурата Велизара развива „тежко септично състояние, което налага масивна антибиотична терапия”. 2 месеца по-късно отново е оперирана за протезиране на уретерите (епикриза стр. 1 и стр. 2).

През 2014 година детето претърпява шеста операция за корекция на стомите.


Сега на Велизарка трябва да бъде извършена ортопедична операция – супракондиларна деротационна остеотомия вляво. Корекцията е задължителна, за да се избегне нарушение на походката в бъдеще.

По принцип такъв вид операции се извършват и в България, затова родителите получават отказ от фонда за лечение на деца (стр. 1 и стр. 2), но след шест интервенции у нас, страхът, че може отново да се стигне до усложнения и повторни операции, ги подтиква този път да изберат специализирана клиника в чужбина: „За предстоящата ортопедична операция решихме да отидем в чужбина,защото искаме да бъде направена както трябва, от специалист с повече опит, в детска специализирана клиника, който се занимава точно в тази област - невроортопедията. Желаем този път всичко да се получи от първия път и детето да получи адекватно и качествено лечение.

Обявяваме кампания за набиране на 20 000 евро (17 200 евро за операция и болничен престой, 500 евро за придружител (оферта стр. 1 и стр. 2), 1 300 евро за ортопедични обувки и 1000 евро за самолетни билети за 2 ходения до Германия) за лечение на Велизара Пенчева в болница Румелсберг, Германия.

Дарителска банкова сметка
Титуляр: Велизара Николаева Пенчева
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG21 FINV 9150 1316 5016 93 - в лева
BIC: FINVBGSF

Телефон за връзка с майката на Велизара: 0876343042

Обсъди във форума. (0 мнения)  

 
< Предишна

Още по темата:

Регистрация:

Абонамент за бюлетин

От тук можете да се абонирате за бюлетина с актуални новини от нашия сайт.


Гореща линия:
team(AT)save-darina.org

От галерията:

Нови потребители:

Общо потребители: 1221
  • mitko (1)
  • Росен Димитров (4)
  • Georgi Korfonozov (1)
  • Евгения Николаева Илиева (3)
  • Milen (1)
  • deribeev (61)
  • Цветина Иванова (1)
  • Данко Димитров (1)

Продавач на надежда

Аудио клип за сайта

Изтегляне на клипа.
 
Ръководство за родители на болни деца

Партньори:

Advertisement

Изпрати картичка

Advertisement

Най-четени:

Брояч на посещенията

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
посещения от 12/12/2006

Използването на текстове, снимки, документи и всякаква друга информация, публикувана на сайта save-darina.org, може да бъде използвана само след писмено разрешение и задължително цитиране на източника.